top of page

vanaf 1923

Anno 1923 :

Jozef Lecluyse, koster in de Oeselgemse kerk, komt op het idee om, samen met enkele koorvrienden, een muziek te vormen. Hij kan wat noten lezen en leert zijn vrienden de beginselen van de muziek. Als ze het één en ander onder de knie hebben, willen ze dit in praktijk omzetten. Daarom trekken ze hun stoute schoenen aan en nemen de trein naar Gent. In een muziekwinkeltje kiezen ze elk een instrument, bekostigen dit zelf en keren naar Oeselgem terug. De start is gegeven : met voor zo’n 2465,- Bef aan instrumenten kunnen de negen leden van start gaan met de repetities. Het was hen vooral te doen om de vriendschap. 

De ledenlijst zag er toen zo uit :

  • Omer Vercamer (tuba voor 375 ,- Bef)

  • Maurice Chanterie (tuba voor 375,- Bef)

  • Urbain Claerhout (bugel voor 210,- Bef)

  • Maurice Lefevere (Bugel voor 210,- Bef)

  • Gabriel Lecluyse (piston twv 225,- Bef)

  • Georges Albers (piston twv 225, ,- Bef)

  • Gustaaf Vercamer (bariton twv 275,- Bef)

  • Jules Himpe (trombone twv 310,- Bef)

  • Georges Vanrijckeghem (alto twv 260,- Bef)

 

Later koopt men nog een trombone aan voor de prijs van 310,- Bef

Ze vragen aan Jules Verhelle om dirigent te worden. Hij heeft al wat ervaring, want hij is op dat ogenblik ook dirigent van Wakken. Per repetitie vraagt hij 10,- Bef, dat door de leden zelf betaald wordt. De repetities gaan door in een garagepoort in de Brugstraat (nu bewoond door het gezin Yves Vercaemer). Er komen ook nieuwe leden bij.

De eerste echte uitstap is de processie in Oeselgem.

 

Na drie jaar bestaan, in 1926, is de tijd rijp om een vlag te laten maken. Deze kost 1400,- Bef en wordt voor de helft door Mr Pastoor Depoortere en voor de andere helft door  het muziek betaald.

 

In 1928 neemt Maurice Lefevere het dirigeerstokje over en hij geeft zelfs lessen notenleer bij hem thuis. Er worden eveneens een paar nieuwe instrumenten aangekocht.

Per fiets trekken Maurice Lefevere en Georges Vanrijckeghem naar Brugge en kopen daar een trombone aan. De volgende halte is Kortrijk voor de aankoop van een grote trom.

Ondertussen kabbelt het rustig verder aan de Leieboorden en volgen de jaarlijkse uitstappen zoals de processie en de volksspelen kermis .

 Na de oorlog, vermoedelijk in het jaar 1946, verhuist “het muziek” van de garage in de Brugstraat naar de grotere schoollokalen in de Deinzestraat.

Tussendoor even een kleine anekdote : Op een zeker ogenblik moest Maurice Verbeure om een nieuwe lamp gaan voor het repetitielokaal. Die kostte 14,- Bef. Hij heeft het geld nu nog niet terug gekregen van Meester Damman.                 Foei, meester !!

 

 

In 1955 ontstaat ruzie in het bestuur en onze Lustige Vrienden zijn niet meer. Het absolute dieptepunt na zo’n goede start. Gelukkig duurt de crisis niet lang en na drie maanden neemt men de draad weer op voor  een uitstap ter ere van de vinkenmaatschappij. Dankzij Meester Damman krijgt de maatschappij een nieuw elan.

In 1967 worden de Lustige Vrienden in hun eerste kostuum gestoken : een bruine broek met een namaak lederen vestje en vanzelfsprekend een soort kepie in hetzelfde namaak leder. De broek moet door de leden zelf betaald worden, de vest wordt betaald uit de kas van de maatschappij. Albert Lisabeth tekent voor het ontwerp en naaiwerk.

Wat een hoogdag moest worden op zondagnamiddag 9 maart 1969 , draaide het Lenteconcert  uit op een menselijk drama. Halverwege het concert zakte dirigent Maurice Van Gelder plots neer en overleed ter plekke op het podium.

In datzelfde jaar wordt een nieuwe dirigent aangesteld : André Snauwaert. Onder zijn impuls en leiding ontstaat eveneens de eerste degelijke jeugdwerking.

 

Vanaf 1972 wordt er gewerkt aan de uitbouw van een groots trommelkorps. Dat kent een zodanig succes dat andere maatschappijen onze trommelaars zelfs inhuren.

 

Het eerste kostuum gaat mee tot in het jaar 1973. Op dat ogenblik viert de harmonie zijn gouden jubileum en is de tijd rijp voor een nieuwe en modernere kostumering. In tegenstelling tot het vorige kostuum, wordt dit integraal betaald door de kas van het muziek.

1973 is eveneens een belangrijk jaar voor het statuut van onze vereniging . Omer Norman (de toenmalige voorzitter) diende toen een aanvraag in bij het gouvernement van Brugge om de harmonie “Koninklijk” te noemen. Samen met Georges Vanrijckeghem, Maurice Verbeure en Lucien Carton trekken ze naar de gouverneur van Brugge en bekomen de titel.

 

1983 : Rudy De Caluwé wordt dirigent.  Onder zijn impuls verkennen we nieuwe horizonten onder de vorm van een verbroedering (1984 en 1985) met het Duitse Hattersheim. 

 

We willen meer uit onze muziek halen en schrijven ons in voor kampioenschappen van Fedekam.

In 1985 worden we geklasseerd in derde afdeling en worden meteen West-Vlaams kampioen in die categorie. In 1986 zetten we de kroon op het werk met een Nationale kampioenstitel in derde klasse. In 1988 en 1989 halen we telkens de Provinciale titel binnen en worden ook tweemaal vice nationaal kampioen.

In 1991 worden we nogmaals Provinciaal Kampioen in derde afdeling, maar omdat we minder dan 80%  veroverden (75.8% om precies te zijn), mogen we niet doorgaan naar het Nationaal Kampioenschap.  

 

Naast de muzikale uitstappen heeft ook ieder jaar minstens één ontspannende of sportieve uitstap plaats  In 1991 werd met volle teugen genoten van de verrassingstrip in de Zwalmstreek.

 

Het keerpunt komt in 1992 met de aanstelling van de eerste beroepsdirigent, Christian Delaere. Onder zijn vleugels worden de prestaties terug aangescherpt en verbetert de kwaliteit. Het is het jaar van ons eerste TV-optreden op VTM en van een gesmaakt optreden met special act door onze trombonisten in Kruishoutem.

 In 1993 worden de geleverde inspanningen beloond met een West-Vlaamse kampioenstitel in eerste afdeling, hoewel we officieel nog ingeschreven staan in derde afdeling.  

En 'boer Boer en boer Speeltie' overlopen het muzikale jaar op een ludieke wijze op het St.-Cecilia feest. Wisten zij veel dat dit een vaste rubriek zou worden de komende jaren .....

 

Dat we nog beter konden, bewijzen we in 1994. Alhoewel we in derde afdeling ingeschreven zijn, nemen we deel aan het Nationaal Kampioenschap in eerste afdeling. Een spelletje blufpoker met een knappe bronzen titel.

Op 9 mei 1994 spelen we opnieuw een gevaarlijk spelletje. We willen van derde afdeling onmiddellijk overgaan naar eerste afdeling. En opnieuw staan de sterren ons gunstig gezind; resultaat : met brio geslaagd.  En zo gaat het steeds verder. Op 9 mei 1999 spelen we voor behoud in eerste categorie en kunnen dat ook bewerkstelligen.

Het laatste kampioenschap gaat door op 1 maart 2000 en daar behalen we 88,8%, net niet genoeg voor de kampioenstitel.

In 1994 werden alle muzikanten in een nagelnieuw kostuum gestoken. Veel verschil met het vroegere kostuum is er echter niet. Het enige verschil is het geborduurde embleem op de borstzak. Iedere muzikant heeft nu ook eenzelfde wit hemd met 2 schouderbandjes om een embleem aan te brengen. Zo kan er in de zomer nu worden opgetreden in het hemd ipv met blauwe dikke jas.

 

In juli van het jaar 1997 krijgen we bezoek van de Bristol East Band uit Groot-Brittannië en die zorgt voor een zomerse stemming op het marktplein van Oeselgem.

 

In oktober dat jaar zetten we opnieuw een zeer knappe prestatie neer op het Provinciaal Kampioenschap en slepen de titel van vice-kampioen in eerste afdeling in de wacht.  

 

 1998 : 75- jarig bestaan wordt gevierd met een spetterend muziekfestival.  

In het najaar wordt het toneelstuk 'Montje gaat bij het muziek' in de parochiezaal opgevoerd door hoofdzakelijk muzikanten. Tweemaal op rij spelen zij voor een uitverkochte zaal.

Het jaar 2000 was er eentje met hoogte- én dieptepunten. In het voorjaar werden we Vice Nationaal Kampioen te Leuven met een score van 88.80%. Tevens speelden we live op Radio 2 met onze zelf gemaakte instrumenten van huis-en tuinmiddelen tijdens het radioprogramma 'Tournée Générale' en traden we op in de beroemde Kaasstoet te Passendale.

Maar jammer genoeg moesten we op 3 maand tijd afscheid nemen van 2 geliefde muzikanten. Zowel dochter Bernadette als vader Raphaël Claerhout verloren hun strijd tegen kanker.

In 2001 krijgt Oeselgem het bezoek van de Bristol Concert Wind Band uit Engeland. Een hechte vriendschap is geboren. 

2002 : Met  concerten in Dadipark te Dadizele, 50 jaar jubileum Harmonie Eernegem, muziekfestival Ooigem en een stoet in Armentireres (FR), zorgen we ervoor dat  de Oeselgemse Harmonie overal gehoord wordt.

Tijdens de wintermaanden stappen wij de bus in richting Nederland en  verbroederen we met de Nederlandse Koninklijke Fanfare Eendracht uit Waubach.

In 2003 krijgt het liefelijke Oeselgem terug bezoek vanuit Engeland. Eerst komt North Cheshire Concert Band uit Warrington hun muzikale troeven etaleren, een paar maanden later komt Bristol Concert Wind Band terug op bezoek om de vriendschappen nog wat aan te scherpen. 

In de koudere dagen komt de return van de verbroedering met de Nederlandse Koninklijke Fanfare Eendracht uit Waubach  met hun bezoek aan Oeselgem.

2004 was een jaar waar muzikale prestaties werden neergezet. Tijdens het Provinciaal muziektornooi in Menen behaalden we ons behoud in 1ste afdeling met Grote Onderscheiding. 

Wij mochten ons muzikaal talent verzilveren op het Ringconcert in Oeselgem ism fanfares uit Tisselt en Heestert.

Later dit jaar opnieuw  een grote prijs: we worden West Vlaams Kampioen in 1ste afdeling tijdens de Provinciale Orkestwedstrijden VLAMO te Vichte.

En onze prestaties bleven maar groeien. In 2005 behaalden we de titel van Nationaal Kampioen in 1ste afdeling tijdens de VLAMO Nationale Kampioenschappen te Leuven.

Met een zeer leuke carnavalstoet in Duitsland en meer dan geslaagd bezoek van onze muzikale vrienden uit Bristol werd 2005 een mooi jaar. We kregen van onze Engelse vrienden zelf de bijnaam 'The Jolly Friends'.

2006 was het jaar van de processies. We nemen deel aan de processie St Jacques de Compostella in Brussel én aan de processie in Villers-Notre-Dame. In juni wordt de eerste steen gelegd voor de bouw van ons nieuw repetitielokaal.

2007 : Tijdens 'Oeselgem Danst' werken wij samen met Dansgroep Danzarté uit Dentergem en hebben wij de eer om Will Tura te begeleiden tijdens de misviering in Halle n.a.v. jubileum Gilde van Halle. 

Na jarenlang repeteren in het houten chalet kunnen we in juni verhuizen naar ons nieuwe muzieklokaal. Dank u wel aan het gemeentebestuur Dentergem.

Ook dit jaar zoeken we terug het buitenland op met een deelname aan het Carnaval d'Ete du Fresnoy a Lys-les-Lannoy in Frankrijk.

Met ons Valentijnsconcert in 2008 doen we alle hartjes wat sneller slaan. Voor ons Lenteconcert halen we onze beste danspasjes boven en laten we de Waregemse Balletschool dansen op onze muzikale deuntjes.

In 2009 neemt Lucas van Wayenberge het dirigeerstokje over van Christian Delaere. 

Lucas probeert meteen gans Oeselgem te laten swingen en zingen tijdens ons concert 'Oeselgem z(w)ingt'.

Naast enkele gebruikelijke uitstappen treden we in 2010 op tijdens de Folkloristische stoet in het Franse Armentieres.

In 2011 verwelkomen wij de Fanfare Arti et Religioni uit Langelaar (NL) en Kortrijk Brass Band tijdens een muzikale hoogstaande avond.

2012 is ongetwijfeld een Dinant-jaar. In het voorjaar nemen we deel aan de Dag van de Harmonies in Dinant en enkele maanden later gaan we met alle muzikanten 'teambuilden' tijdens een weekendje Dinant.

Dit jaar wordt Stephen Biebuyck aangesteld als nieuwe dirigent ter vervanging van Lucas Van Wayenberge.

In 2013 terug een jaar van blijde en zeer droeve momenten. We nemen afscheid van muzikante Sonja Derijcke die de strijd tegen kanker heeft verloren. Dit jaar ook wel één hoogtepunt: we vieren ons 90 jaar bestaan van onze Harmonie met een heus feest. Op naar de 100 .....

Dat onze Harmonie heel wat meer in petto heeft dan het klassieke repertoire mogen we bewijzen op SleuterRock 2015 in Oeselgem. Als voorprogramma van echte rockbands spelen we de pannen van het dak (in dit geval tent) met onder meer 'Killing in the name of' van Rage against the Machine. Rock on !!!

Na het rockconcert gooien we het terug over een andere boeg en geven we een klassiek kerstconcert 'An Englisch Christmas' , samen met een Zults koor in de kerk te Oeselgem.

2016 staat in het teken van de jongeren. Met het concert 'Keer ne keer were' viert het jeugdensemble JEO hun 10de verjaardag. Proficiat hoor !!

In het najaar voert de Harmonie de musical 'Het meisje met de zwavelstokjes' op in de kerk in Oeselgem. Een heuse krachttoer om de kerk om te toveren in een toneelscène. Maar het werd een succesverhaal. De leerlingen van het 5de leerjaar (juf Martine) van school Mikado Oeselgem speelden de rol van hun leven en de Harmonie zorgde voor de passende muzikale begeleiding.

In 2017 ging het Eurovisiesongfestival door in Oeselgem. Echt waar !!! In een volledig aangepast Leieheem nam de Harmonie de luisteraars mee in hun Eurovisiefestival. Toeters en bellen, confetti en slingers, lichteffecten en rookmachine, ... alles was aanwezig voor een topavond amusement. Er was zelfs een 'greenroom' aanwezig waarop de luisteraars (kijkers) hun artiesten backstage konden volgen. En het publiek stemde op hun favoriete liedje. "And the 12 points are going to ....."

Een drukke agenda in 2018. Zo is er de deelname aan het jubileumconcert te Waregem, de Sinkensstoet Nevele, Oogsttoet te Massemen, tuinconcert in WZC Mariaburcht Dentergem, een huwelijksconcert in Kasteel Zwijnaarde, en nog zo veel meer. Tijdens het Lenteconcert nemen we je mee naar de 'sixties' waarbij de jongeren heel gelukkig waren om de originele trommelkorps kostuums aan te trekken. 

Het hoogtepunt van 2018 was ongetwijfeld de door ons georganiseerde 'Herdenkingsdag 100 jaar Wapenstilstand WO1' in Dentergem. In de namiddag stroomden de kijklustigen toe naar de tentoonstelling ivm Oorlog. Er was van alles te zien: jeeps, tanks, kunstwerken, schilderijen, originele documenten en foto's, miniaturen, medailles, ...... 

De herdenkingsdag werd afgesloten met een sereen concert die nog lang zal nazinderen in onze gemeente. Een concert waarbij menige kippenvel kregen. Een combinatie van zorgvuldig uitgekiende muziekstukken, prachtige foto's en videobeelden, koorgezang van Cantiamo Dentergem en St Stefanuskoor Dentergem en een sublieme vertolking van onze soldaat Pieter.

Een mijlpaal in onze geschiedenis: in 2019 veranderen wij ons statuut van een 'feitelijke vereniging' naar een 'vzw'. 

Ons Lenteconcert was terug een schot in de roos met een overvolle zaal als gevolg. Met het thema 'DANS !!' werd er samengewerkt met o.a. Danzarté Dentergem, Okra Oeselgem, Turnclub Oeselgem en een professioneel danskoppel. De dansvloer was letterlijk te klein geworden.

In het najaar denken we dan vooral aan de ouderen in gemeente. Met het namiddagconcert 'Muziek uit mijnen tijd' nemen we de rusthuisbewoners van Curando Midden en Okra mee naar hun jonge jaren. Het was een namiddag met vooral veel blije gezichten.

In 2020 neemt Pieter Meersseman de leiding over van de Harmonie. Hij volgt Stephen Biebuyck op als dirigent. Door een Corona-pandemie in 2020 werden alle geplande concerten en optredens geannuleerd. Maandenlang lag het muzikale leven en hart van onze Harmonie stil. 

Op 11 juli 2021 begint het muzikale leven stilletjes aan terug op gang te komen. De Harmonie kan terug van start met de wekelijkse repetities, mits in achtneming van enkele belangrijke Corona-maatregelen zoals social distancing, ontsmetten van handen, mondmaskers, ... . De Harmonie is zo blij dat ze terug mag musiceren en wil dit dan ook delen met de Dentergemse bevolking. Er wordt op een 3-tal plaatsen een openlucht oefenconcertje gegeven voor onze fans. 

Helaas worden door de vierde Coronagolf alle repetities en concerten vanaf december 2021 terug afgelast. Dit betekent dat het opluisteren van de 11 novemberherdenking ons laatste muzikale feit was in 2021.  De annulering van ons St Ceciliafeest én  kerstmusical 'Meisje met de zwavelstokjes' , waar we zo naar hebben uitgekeken, is een zware tegenslag voor de muzikanten. Het muzikale leven ligt terug helemaal stil.

1 mei 2022 : Na een hele lange Corona-pauze is het eindelijk zover. Voor het eerst in 3 jaar kunnen we terug een Lenteconcert geven voor publiek. Met 'Toeters en taarten' hebben we een succesvolle formule te pakken. Zowel de muzikanten als het publiek genieten met volle teugen (en maagjes) van dit prachtige concert..

Na 2 jaar vol afgelastingen schijnt de zon volop terug voor onze Oeselgemse Harmonie. De heropstart van het jaarlijkse aperitiefconcert met bijhorende BBQ én de Pop-up concertjes zijn een schot in de roos. De talrijke luisteraars genieten met volle teugen van het muzikaal enthousiasme en daarbij horend drankje.

Het jaar wordt sfeervol afgesloten tijdens de het muzikaal Kerstspektakel 'Meisje met de zwavelstokjes'. De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar Basisschool Zeppelin Dentergem geven het beste van zichzelf op het toneel terwijl de Lustige Vrienden vol overgave live-muziek  brengen. Het talrijke publiek geniet en is ontroerd.

2023 is een mijlpaal voor de Harmonie. Wij mogen 100 verjaardagskaarsjes uitblazen. 

De kick-off wordt gegeven tijdens een academische zitting met felicitaties van onder meer Burgemeester Koenraad Degroote, schepenen van cultuur Gunther Simoens, en Dorpsraad Oeselgem. 

Het galaconcert staat  volledig in het teken van de 100 jarige geschiedenis van de Harmonie. The sky is the limit en alles wordt in het werk gesteld om van deze avond een ware topper te maken. De sporthal Markegem wordt omgetoverd tot een sfeervolle muziektempel inclusief VIP gedeelte. Een 10-tal leden uit het trommelkorps van de jaren 70-80 kwamen terug bijeen een  geslaagd reünieoptreden , meerdere ex-blazers vervullen het grote orkest, twee solisten (opgegroeid bij onze harmonie) brengen het publiek in oppperste vervoering. Voor de gelegenheid componeert onze dirigent een arrangement van de Oeselgemse mars 'Oeselgem Boven'. Via livestream verbinding interviewen we trombonist Christophe vanuit Hawai en en trombonist Johan vanuit Zuid Frankrijk. 

Het talrijke publiek geniet van de uitgebreide tentoonstelling , het verhaal van 100 jaar Harmonie, de mooie muziek en vooral van het speciaal gebrouwen biertje 'Dustige Vriend'.  Kortom : een meer dan geslaagde avond !!

De jaarlijkse BBQ wordt uitgebreid tot een volledig festivalweekend. Op zaterdag gaat de eerste muzikale rommelmarkt door met optredens van 4 bevriende muziekkorpsen . Ondanks het natte weer, toch een geslaagde dag. Op zondag sluiten terug 400 toeschouwers aan voor het aperitiefconcert met 2 muziekkorpsen én de overheerlijke BBQ. We maken trouwens voor het eerst kennis met onze bevriende harmonie uit Desvres (FR).

Na jarenlange stilte gaat de Harmonie eind juli terug op buitenlands avontuur. Met z'n allen stappen we goedgehumeurd de bus op richting Freudenburg (D) .  Na een wandelconcert in Freudenburg én een concert in het stadspark van Merzig weten onze oosterburen nu ook wat onze muzikale kwaliteiten zijn. Naast het muzikale gedeelte sgenieten we met z'n allen van de mooie natuurwandeling, de boottocht, en vooral het gezellig samen zijn met een Duits biertje in de hand. De vriendschapsbanden tussen de leden wordt hier zeker versterkt.

Begin september komt de Harmonie met een primeur : een eigen krantje genaamd  't Muzieknootje. Dit tweemaandelijks krantje volgt de gebeurtenissen van de Harmonie met leuke leuke verhalen en foto's. Het krantje is steeds te volgen op de website onder rubriek Media.

Voor het jubileumjaar wordt het St Ceciliafeest omgetoverd in een Gala-feest. Iedereen is op zijn best uitgedost met sjieke galakledij en mag iedereen aanschuiven in een Wakkens Restaurant. Het optreden van de 'Tiny Dancers' was hilarisch die de ganse zaal deed schuddebuiken van het lachen. Een meer dan geslaagde avond.

Met een exclusief kerstconcert in de kerk van Dentergem sloot de Harmonie haar jubileumjaar af. Reeds weken voordien was het concert totaal uitverkocht. De muzikanten waren TOP en met een prachtige presentatie van Geen Lisa en een knallend concert van Jelle Cleymans is dit concert voor jaren in ons geheugen gegrift. En dat allemaal in een prachtige Dentergemse kerk die fabuleus was verlicht. 

Hoe gaan we dit allemaal in 2024 kunnen overtreffen of zelfs maar evenaren?

 

bottom of page